Yürüyüşe, Bozdoğan Kaymakamı Muhammet Yasin Kırcı, Garnizon Komutanı J. Ütğm. Ahmet Keskin, İlçe Emniyet Amiri Eşref Acar, Rasim Menteşe Bozdoğan Hastanesi Başhekimi Dr. Şule Akbaş, Sivil Toplum Örgütü mensupları, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı,
Çocukluktan yetişkinliğe sağlıklı yaşam tarzının gelişmesine yardımcı olmak ve fiziksel aktiviteyi insanların günlük hayatının bir bölümü haline getirebilmek amacıyla düzenlenen 3-4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü” nün fiziksel aktivitenin önemi, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla fiziksel aktivite ile ilgili özel günlerin kullanmasının önemi üzerinde durulurken; dünya genelinde fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme ile birlikte ortalama toplam sağlık harcamalarının yaklaşık %2’si ile ilişkilendirilmektedir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sağlık harcamalarının dolayısıyla ekonomik maliyetin azaltılmasında uygulanabilir, maliyet etkin ve en temel stratejilerden birisi olduğu, kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel inaktivite (fiziksel hareketsizlik), dünya genelindeki ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığı, (dünya genelindeki ölümlerin % 6’sı). Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık % 21-25’inin, diyabetin % 27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeni olduğu tahmin edildiğinin altı çizildi.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinler için haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddetle fiziksel aktivite yapılması önerilmektedir. 5-17 yaş grubu için ise kardiovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması, gerektiği belirtilmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. (Örneğin: Tempolu yürüyüş-saatte yaklaşık 5 km)
Sağlık Bakanlığınca “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması” yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir.
Fiziksel aktivitenin artırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, multisipliner ve kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlandı.
Atatürk Parkından başlayan yürüyüş, çarşı içinden geçilerek aynı noktada son buldu.
|